hoofdingzondertitel

Zoals u waarschijnlijk al hebt opgevangen is het verplicht om uw kat te laten steriliseren.

Op deze manier wil men het aantal straatkatjes of katjes die in het asiel terecht komen verminderen.

Ook wij staan achter deze beslissing om katten te laten steriliseren! Op deze manier kan er veel dierenleed voorkomen worden.

aantalkattenna4jaar

 

WAT IS STERILISATIE EN HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?

 

De sterilisatie van een kater en een kattin gebeurt onder volledige verdoving. Men spreekt steeds van sterilisatie maar eigenlijk wordt er een castratie uitgevoerd.

De eierstokken of de teelballen worden namelijk volledig verwijdert. De kattin krijgt hiervoor een sneetje in de buik. Bij de kater wordt enkel de huid op de teelballen open gemaakt. Voor hen is het dus iets minder ingrijpend dan voor de kattin.

 

MOET IK MIJN DIER LANG MISSEN?

 

Uw dier komt binnen en mag diezelfde of de volgende dag al weer naar huis. Nadien raden we een weekje binnen blijven aan.

Op deze manier kan uw dier rustig herstellen. Als u een dier binnen brengt voor operatie dan vragen wij steeds om deze nuchter binnen te brengen.

Dit wil zeggen, geen eten van de avond voordien. Drinken mag wel. Indien het te moeilijk is om uw dier nuchter te houden kan deze al de dag voordien binnen gebracht worden in de praktijk. Dan doen wij dit voor u.

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

 

U kan geen nestjes meer krijgen, dit is natuurlijk het grootste voordeel. Door de nieuwe wetgeving bent u verplicht om alle kittens voor dat ze naar een andere thuis gaan te gaan castreren. Dit kan al snel zorgen voor een grote rekening. Bij een nestje met drie vrouwelijke kittens kom je hiervoor al snel aan meer dan €300!

Daarnaast is uw kat ook veilig voor seksueel overdraagbare aandoeningen zoals kattenaids! Deze ziekte wordt net zoals bij de mens doorgegeven door seksueel contact.

Katers zullen ook minder snel wondes en abcessen krijgen doordat ze niet meer zullen moeten vechten voor een kattin. Ze zullen ook minder snel weglopen aangezien de drang om te kweken verdwijnt.

 

WAT ZIJN DE NADELEN?

 

In ons oogpunt zijn er weinig tot geen nadelen.

De kat moet verdoofd worden, maar dit gebeurt op een veilige manier in de praktijk.

Het kost wat geld. Maar niets in vergelijking met de kost voor het steriliseren van al die kittens!

 

Kortom: DOEN! Het zal uw leven en dat van uw kat veel aangenamer maken!